Rütbe Nedir, Askeri Rütbelerde Düzen Nasıldır?

subay rütbeleri

Rütbe Nedir, Askeri Rütbelerde Düzen Nasıldır?
Türk Ordusu, tarihin uzun sürecinden beri dünya tarihinde çok önemli bir yer tutmuştur. Mete Han’ın onluk sistem uygulanmasının devreye girmesiyle, günümüz orduları bile bu sisteme ve sınıflandırmaya göre dizayn edilmektedir. Her on tane askerin başında bulunan ‘Onbaşı’, on tane onbaşından meydana gelen birliğin başında olan ‘Yüzbaşı’ ve on tane yüzbaşının olduğu birliğin başında olan ve sorumluluklarını üstlenen askere ‘Binbaşı’ rütbesi verilirdi. Bu sistem sadece kendi zamanında kullanılmadı, yüzyıllar sonrasında bile kendini korudu. Bu sayede günümüze kadar ulaşarak ordudaki yönetimi ve hiyerarşiyi kolaylaştırmıştır.

Rütbe Nedir?

Rütbe, askerliğin en önemli kavram ve düzenlerinden bir tanesidir. Çünkü ordu düzeni emir ve komuta sisteminden oluşur. Emir- komuta sisteminin yerine gelmesi için de; emir verenin ve emir alanın belli olması gerekmektedir. Bunun için de ast- üst ilişkisinin yerine getirilmesi gerekir. Askeri düzende emre bağlılık sistemi; ast ve üst ilişkisine dayanır. Bu sayede Türk Ordusu’nun dünyaya yayılan genel işleyiş düzeni, bu şekilde sağlanmaktadır.

Bunu da oku :  Subay Sınıfı Askeri Rütbe Yükselmeleri

Askeri Rütbelerde Düzen Nasıldır?

Askeriyede bulunan ve emir- komuta zincirinin temeli olan ast- üst ilişkisi, rütbelerin gücü sayesinde sağlanmaktadır. Askeriyede rütbelerin anlatımı 4 temel kategoride değerlendirilmelidir.

  • Öncelikle ‘Erbaş’ denilen rütbe aralığı, onbaşı ve uzman çavuş arasında bulunan bütün rütbeleri kapsar. Bütün emirleri yerine getiren ve ordunun en alt kademesini oluşturan rütbelilerdir.
  • Astsubay çavuştan başlayan ve astsubay kıdemli çavuşa kadar olan bütün rütbeler ‘Astsubay’ rütbesi olarak sayılır. İlgili rütbe ile alakalı meslek yüksek okullarından mezun olan astsubaylar, orduda subaylar ve erbaşlar arasındaki koordineyi sağlamak için bulunmaktadır.
  • Teğmenden başlayarak albaya kadar olan aradaki bütün rütbeler ‘Subay’ rütbesi olarak adlandırılır. Temel olarak harp okullarından kaynağı sağlanan subay sınıfı, ordu idaresinde oldukça önemli bir sınıf görevini yerine getirmektedir.
  • ‘General’ sınıfında ise rütbeler; tuğgeneralden orgenerale kadar olan rütbeleri kapsamaktadır. Albay rütbesinden sonra sadece kurmay olan subaylar bu rütbeleri alabilir ve ordu, kolordu ve tugay gibi yüksek komutanlıklarda görev yaparlar.

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında, rütbeler büyük oranda birbirine benzemektedir. Bu yüzden renkleri ve şekilleri arasında oldukça büyük benzerlikler bulunmaktadır.

5/5 - (2 votes)
(Visited 75 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment