Jandarma
Jandarma, gendarmerie veya gendarmery, sivil toplum arasında polis görevlerini yürüten askerî bir organdır. Bu organın üyelerine ise jandarma denir. Bu terim bazen günümüzde nadiren de olsa maréchaussée (veya marshalcy) olarak da kullanılabilir (örnek, Royal Marechaussee).
Jandarma Genel Komutanlığı
Türk Jandarması
Jandarma Teşkilatı
2013 yılına kadar sınır güvenliği görevini de yerine getiren Türk Jandarması, iç güvenlik ve kamu düzeninden sorumludur. Türk Jandarması cezaevleri gibi koruması kendisine verilen yerlerin korumasını, suç önleme ve soruşturmalarını, mali ve ticari uygulamaların düzenlenmesi ve denetlenmesini ve trafik kolluğu gibi görevlerin tümü dahil olmak üzere polise verilen tüm görevleri yerine getirir.
Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye’de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile Sahil Güvenlik Teşkilatı bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir.
1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarihli ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu’nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hallerinde, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek bölümleriyle Kuvvet Komutanlıkları emrine girer, kalan bölümüyle normal görevlerine devam eder.
General Rütbeleri
Orgeneral > Korgeneral > Tümgeneral > Tuğgeneral
Subay Rütbeleri
Albay > Yarbay > Binbaşı > Yüzbaşı > Üsteğmen > Teğmen > Asteğmen
Astsubay Rütbeleri
Asb. Kıdemli Başçavuş > Başçavuş > Kıdemli Üstçavuş > Üstçavuş > Kıdemli Çavuş > Astsubay Çavuş
Uzman Jandarma Rütbeleri
Uzman Jandarma VIII Kademeli Çavuş > Uzman Jandarma VII Kademeli Çavuş > Uzman Jandarma VI Kademeli Çavuş > Uzman Jandarma V Kademeli Çavuş > Uzman Jandarma IV Kademeli Çavuş > Uzman Jandarma III Kademeli Çavuş > Uzman Jandarma II Kademeli Çavuş > Uzman Jandarma I Kademeli Çavuş > Uzman Jandarma Çavuş > Uzman Jandarma Çavuş
Uzman Erbaş Rütbeleri
IV Uzman Çavuş > III Uzman Çavuş > II Uzman Çavuş > I Uzman Çavuş > Uzman Onbaşı
Erbaş Rütbeleri
Çavuş > Onbaşı > Er
Türk Jandarması, ülkemizin iç güvenliğini sağlamak, kamu düzenini korumak ve vatandaşlarımızın güvenliğini temin etmek gibi önemli görevleri üstlenen köklü bir kurumdur. Jandarma rütbeleri, bu teşkilat içindeki görevlilerin unvan ve yetki düzeylerini belirler. Er rütbesinden başlayarak, çavuş, astsubay, üsteğmen, yüzbaşı gibi birçok kademe bulunmaktadır. Bu rütbeler, jandarmanın sahada etkili bir şekilde çalışmasını sağlamak ve görevlerini yerine getirirken koordinasyonu artırmak adına önemli bir rol oynar. Jandarma rütbeleri, personelin deneyim, bilgi ve liderlik yeteneklerine göre yükselme imkanı sunarak, teşkilat içinde motivasyonu ve profesyonelliği destekler. Bu rütbeler aynı zamanda, jandarmanın çeşitli birimlerinde görev alacak personelin uzmanlık alanlarını belirlemede de önemli bir rol oynar. Bu nedenle, jandarma rütbeleri, teşkilatın etkinliğini artırmak ve güvenlik hizmetlerini daha etkili bir şekilde yürütebilmek adına kilit bir unsur olarak karşımıza çıkar.